Marien Rozing's Key H

De vosruin Key H is het succespaard van Hippodromer Marien Rozing. De hele club heeft van nabij de grote successen van Marien meebeleefd. Daarom staat het levensverhaal van dit paard op onze website.

direct naar het laatste nieuws

De Koerscarričre in vogelvlucht:

jaar lft. starts 1e 2e 3e 4e 5e ongepl. winsom jaarrecord

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

Tot.

4j.

5j.

6j.

7j.

8j.

9j.

10j.

--

2

22

25

20

20

19

14

122

-

2

6

2

6

4

-

20

-

3

1

3

4

6

1

18

-

2

4

5

2

2

4

19

-

3

3

2

2

5

2

17

5

6

4

3

3

-

1

22

1

6

7

5

3

2

6

30

150 gld

6.250 gld

14.725 gld

10.800 gld

31.851 gld

29.360 euro

7.450 euro

65.750 euro

1.22,0

1.17,9

1.17,3

1.17,2

1.16,6

1.14,7

1.13.9

1.13.9


Key's totale winsom bedraagt  65.750 Euro. In guldens lijkt dat veel meer: ca. Hfl. 145.000

amateurkampieonschap
Key H wint met amateurrijder Martin Blankendaal het Amateur Kampioenschap op Duindigt.


Het levensverhaal:
Key H werd gefokt door de heer Arnold Homma, hoofdonderwijzer te Coevorden en zag het levenslicht op 2 juni 1993. De fraaie vos kreeg bij zijn fokker alle kans om van een onbezorgde jeugd te genieten en werd pas op 4 jarige leeftijd serieus op het koerswezen voorbereid. De, inmiddels, ruin werd officieel bij Cees Kamminga in training gezet, maar de fokker met een kompaan, dragen ook hun steentje bij aan de voorbereidingen. Het paard blijft op naam lopen van z'n fokker. In december 1997 debuteert Key H dan in de baan en hij toont zich een dankbaar paard. Hij weet zich in het eerste volle jaar van zijn carričre met grote regelmaat te plaatsen en ook 2 maal te winnen. In zijn tot eind 1998 24 gelopen koersen, is hij slechts 7 maal niet "in het geld"
De ruin toont zich bijzonder braaf in de koers en weet nauwelijks wat galopperen is. Als hij 6 jaar is en nog steeds zijn koersen trouw afwerkt, manifesteert zich echter Key H's jongere volle broer, Lexhus Bako als een uitzonderlijk talent in de training. De trainer van Lexhus Bako spreekt over "internationale klasse". Voor Key H lijkt het er op dat hij zijn carričre vooral op de baan van Alkmaar zal vervolgen. Aangezien Alkmaar op maandagavond koerst en Coevorden heel ver weg is, wordt in overleg tussen de trainer en eigenaar besloten om Key H dan maar voor verkoop gereed te houden en verder te gaan met Lexhus Bako. Via de goede contacten (bedankt Paul!) van zijn trainer Patrick de Haan, komt dit de huidige eigenaar en Hippodromer-lid, Marien Rozing, ter ore. Nadat Key H vervolgens enkele malen door trainer Kamminga op Alkmaar aan de start is gebracht, besluit Marien dan ook niet langer te dralen en koopt hij Key H begin juli 1999. Het paard verhuist naar Groenveld, waar trainer Patrick de Haan boxen huurt en komt daar onder de hoede deze jonge trainer. Het paard heeft dan Fl. 12.900,= verdiend. (Het verhaal van Lexhus Bako is snel verteld. Het bleek een goede maar bijzonder eigenzinnige draver en zijn carričre heeft dan ook niet langer dan 5 a 6 koersen geduurd). Onder de hoede van zijn nieuwe trainer ontwikkelt Key H zich al snel als een meer dan nuttig paard. Na zijn debuut voor zijn nieuwe trainer en eigenaar op 6 september 1999, waarbij hij direct zegeviert, volgen in de resterende maanden van 1999 nog 3 overwinningen. Na de millennium-overgang wint Key H direct bij zijn jaardebuut een Supertriokoers op Alkmaar. 2000 lijkt een mooi jaar te worden, als er zich begin maart problemen met de longblaasjes manifesteren. Snel en adequaat handelen van de trainer voorkomt erger, maar Key H moet kuren en is enkele maanden uit de roulatie. In de zomer keert hij terug in de baan, maar het duurt tot in september alvorens hij weer een koers weet te winnen. Daarna volgen enkele maanden waarin uitsluitend "pechkoersen" worden gelopen. Geen materiaalpech of springen, maar vooral steeds weer stuiten op paarden in supervorm, zoals Macho Groenhof en Miss Harley, paarden die in die periode niet te kloppen waren. Toch wist Key H in 20 starts Fl. 10.800,= bij elkaar te sprokkelen en dat is natuurlijk niet verkeerd.
In 2001 breekt de vos pas echt door. Hij lijkt zich op 8 jarige leeftijd te ontwikkelen op een manier die doet denken aan enkele beroemde laatbloeiers uit de Nederlandse drafhistorie. Zonder zich nog met de top van de Nederlandse drafsport in te laten, weet hij in dat jaar het meer dan modale bedrag van Fl. 31.851,= bij elkaar te lopen. In Nederland wint hij een afdeling van Alkmaars Winterstakes, Alkmaars Paasprijs, Alkmaars Pinksterprijs, Duindigt Businessclub Stayersprijs, Amateur-kampioenschap van Duindigt en weet hij zich in 2 ontmoetingen met de hoogste klasse in Wolvega te plaatsen als 2e (achter Quintus Pay) en 5e (in het stayerskampioenschap van Nederland). In het buitenland is Key H alleen actief in Dinslaken. Hij voelt zich daar prima thuis en loopt zich, op een tweetal incidenten na, steeds bij de eerste twee in de uitslag. Stilletjes aan worden de tegenstanders in Dinslaken steeds sterker, maar Key H ontwikkelt zich ook en weet in oktober 2001 de Grosse Preis Karstad, over 2550 meter te winnen in een nieuw baanrecord voor de oudere paarden over de afstand (1.17.3). In deze koers klopt hij met name een op dat moment "onklopbaar" geachte 5-jarige Duitse topper, Incognito. Later brengt hij in Dinslaken zijn absolute record omlaag naar 1.16.3.

Key H in 2002
In 2002 toont de trainer dat zijn vertrouwen in de capaciteiten van Key H groot is. Hij stelt de eigenaar voor Key H in te schrijven in een aantal hoog gedoteerde Stakes-koersen in Duitsland. Na een drietal voorbereidende koersen, krijgt Key H zijn internationale vuurdoop in de Gladiatoren Rennen te Hamburg, een Europese groep II koers. Key H presteert fantastisch, met een 2e plaats in de serie en een 4e plaats in de finale (verbetert zijn record naar 1.15.5 over 2125 meter bandenstart). Vervolgens gaat Key H op transport naar Munchen, waar hij met 13 tegenstanders de strijd aangaat in Der Grosse Preis von Munchen, wederom een Europese groep II koers. Wederom een prima prestatie met als resultaat een 3e plek.
Op 23 juni 2002 neemt de vos opnieuw deel aan een Europese Groep II koers, Grosse Jubilaeum Pokal in Munchen. Op deze snikhete dag doet Key H het opnieuw uitstekend, want achter de winnaar komen 3 paarden op lijn over de streep. Key H wordt 4e in 1.16.6 over 2600 meter bandenstart. Als voorbereiding op zijn start in Berlijn, waar linksom gekoerst wordt, start Key H op 18 juli in Gelsenkirchen. In de handen van Martin Blankendaal wordt het een overtuigende start tot finish overwinning in 1.18.0 over 2600 meter. Met deze overwinning hevelt de vos zijn totale winsom over de ton(in guldens). In Berlijn, tijdens de openingsmeeting van de traditionele Deutsche Derby-Woche,start Key H op 28 juli in de serie van de Derby Pokal der Amateure. Na de start krijgt Key H deze keer niet zijn geliefde plek aan de binnenkant van de baan en moet hij, na een onvoordelige koers alles uit de kast halen om zich te plaatsen voor de finale op 1 augustus. Met een fenomenaal eindschot lukt dat toch weer. Key H wordt 2e en verbeterd zijn record naar 1.15.0. In de finale lukt het ook niet om aan de reling te komen en moet Key H de eerste 1400 meter in het dodenspoor. In de laatste bocht echter neemt hij fraai over en stormt samen met een Speed of Shogun voor het veld op de finish af. Key H wordt eervol 2e, maar verbetert opnieuw zijn record, nu naar 1.14.7.
Op 31 augustus 2002, kwam Key H aan de start in de Koning Ludwig Bokal in Pfaffenhofen, een internationale seriedraverij voor amateurs, serie en finale op een dag, rijder uiteraard Martin Blankendaal. Key H liep in zijn serie de concurrentie helemaal zoek en won dus met overmacht. In de finale werd Key H een beetje het slachtoffer van de baan. Onbekend met de speciale puntjes die op deze baan gelden in een koers, moest Key H op het eind buigen voor een lokale matador en werd hij tweede.
Als afsluiting van de Duitsland-Tournee 2002, startte Key H op 22 september in Munchen-Daglfing in een Internationale amateurkoers. Key H won met overmacht zijn serie in 1.16.1 over 2100 meter, maar kon helaas in de finale niet van de reling komen en eindigde roemloos op de 7e plek. Jammer, dat juist de laatste koers van de tournee nog verkeerd liep, maar we kunnen terug kijken op een uiterst succesvolle campagne. In totaal 11 starts, 5x verbetering persoonlijk record en € 23.400,= winsom. Key H neemt nu een beetje gas terug, om eind november, begin december nog eenmaal te vlammen dit jaar. Om de tijd te overbruggen kwam Key H inmiddels 2x aan de start op Dinslaken. Op 14 oktober werd hij 4e. Hij was iets minder scherp, omdat hij na zijn koers in Munchen een paar weekjes vakantie had genoten en nauwelijks gewerkt was. De koers deed hem duidelijk goed, want op 21 oktober zegevierde Key H weer ouderwets. De voorlaatste koers in 2002 was op zondag 1 december, op de baan van Dinslaken, in de draverij om het "Goldenes Pferd", een Europa Gruppe-II rennen gedoteerd met € 30.000,= Dit werd de zwaarste koers voor Key H in dit jaar. Met tegenstanders als Smart Maneuver, Castleton Classic, Mount Rushmore had Key tegenstanders die ook in Europa Gruppe I en het Grand Circuit meedoen. Key H was op zijn 2e thuisbaan dan ook geen favoriet bij pers en spelend publiek. Maar Key H is trouw, keihard en wil steeds meedoen en dat bewees hij weer eens. Met het slechtste startnummer voorhanden op Dinslaken (nr. 10) liep hij een prima koers en finishte als 4e. Een prachtig resultaat, waarbij grote namen als Mount Rushmore en Smart Maneuver zich verkeken op de doordouwer Key H. Een mooie afsluiting van de tournee door Duitsland. Na een, door een valse bandenstart, toch nog fraai optreden in Wolvega in de grote Kerstprijs, (4e plaats) sluit Key H het jaar en seizoen af. Nu een paar weken lekker hollen en ontspannen op het nieuw entrainement van Patrick de Haan en medio maart gaan we er weer tegen aan. Op deze website blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen.

terug naar het begin

2003, een nieuw seizoen breekt aan.
Het seizoen 2003 begint voor Key H op 2 maart, tijdens de openingsmeeting van Duindigt. Eigenlijk is de ruin nog niet aan koersen toe, maar in verband met een geplande start in Amiens (Frankrijk), moet de fraaie ruin toch een koersje hebben. In een miniveld beloopt hij een ietwat teleurstellende 3e plek, achter Ottey Boko en Nigel Stardust. De Franse plannen worden ondertussen door de franse regelementen, doorgestreept en dus wordt de aandacht maar weer op Duitsland gericht. De 2e start van het seizoen is op Dinslaken, waar hij, gereden door Martijn de Haan, een zwakke prestatie neerzet. Slechts 6e en nog wel zonder illusie. Vraagtekens duiken op. Maar in zijn 3e start laat de vos zien dat hij er wel degelijk weer is. In een koers over 1609 meter op Gelsenkirchen sprint hij na een koers volledig in het 2e spoor, met drie paarden op een lijn over de finish. Key H wordt derde en verbeterd zijn record in zijn allereerste sprintkoers ooit, naar 1.13.9. Op naar Hamburg, naar de Hamburg Gold Cup op vrijdag 18 april a.s. In zijn serie van het "Championship von Bahrenfeld" moet Key H het opnemen tegen niemand minder dan Oscar Schindler SL, een paard uit de Europeesche top 3. Maar Key H laat zich niet imponeren en loopt een goede 3e plek achter Olympic As, die verrassend Oscar Schindler SL klopt. In de finale op 2e Paasdag is Komet November een maatje te groot voor Key H, maar een 2e plek voor het veld van geklopten, is meer dan eervol. Op 1 mei wordt Gelsenkirchen aangedaan, op de beroemde Bild-Pokal dag. Voor, naar schatting van de organisatoren, 20.000 bezoekers loopt Key H in de Bild Steher Pokal een ongelukkige koers. Het lukt niet om een plaats aan de reling te krijgen en daardoor loopt Key H de hele koers in het "doden"-spoor. Jammer, hoewel de 4e plek in dit geval meer dan verdienstelijk is. De koers in Munchen is vooraf al een moeilijke opgave. Met startnummer 15 moet Key H vanuit het tweede gelid in het tweede band vertrekken. Er valt, zoals verwacht weinig eer te halen in deze koers. Key H wordt 9e, zonder echt gevraagd te worden. Snel vergeten en door naar Gelsenkirchen op 5 juni.In de koers, een bandenstart over 2050 meter, vertrok Key H als een raket en had hij zijn handicap al voor de eerste bocht weggewerkt. De hele koers op een derde plek en dat bleef zo, want Key H leek niet in goede doen. Dat hij op 80% van zijn kunnen evengoed nog een km-tijd van 1.16.2 liet registreren is dan ook opmerkelijk te noemen. Gelukkig bleek al snel dat er vermoedelijk sprake van was dat Key H "over z'n water was". Hij holt inmiddels weer monter en fris door de weide.Volgende update van deze pagina wordt eerst over enkele maanden verwacht.  

Inmiddels zijn er enkele maanden voorbij en is het begin november. Eigenaar/trainer en fokker van Key H kregen in juni een enorme domper te verwerken, toen de aangifte van Key H voor de Grote Prijs der Lage Landen, door de NDR werd geweigerd, wegens een tekort aan verrichtingen door het paard. Key H had zich volgens de NDR, in de Lage Landen Trial, moeten bewijzen tegen enkele andere paarden. Een grote belediging voor paard, trainer en eigenaar. Dit paard heeft zich in de achter ons liggende jaren al meer dan voldoende bewezen in binnen en buitenland. Hij was met name in 2002 een ambassadeur van de Nederlandse fokkerij en was het meest verdienende Nederandse fokprodukt in het buitenland. Een dergelijk paard uitsluiten is een blijk van onbenul.

Deze beslissing heeft uiteindelijk grote gevolgen gehad. Nadat Key H in Gelsenkirchen en Munchen, tijdens de bloedhete zomer van 2003, even een dipje leek te hebben, pakte hij in september de draad weer op met twee sterke koersen in Gelsenkirchen.  Vervolgens trad hij aan op de dag van de Prijs der Giganten in Wolvega, waar hij startte in het stayersnummer. Voor het eerst in zijn carriere leverde hij een prestatie af, die op z'n zachtst gezegd, teleurstellend kon worden genoemd. Onderzoek in de weken daarna, gaf als resultaat een infectie aan de luchtwegen, waardoor Key H momenteel niet zijn volle vermogen/longcapaciteit kan benutten. De kwaal kan met een behandeling en een aantal preventieve maatregelen verholpen worden en Key H kan daarna weer op zijn oude niveau worden gebracht. Dit zal echter wel enige tijd vergen. Voeg daarbij de wetenschap, dat het niveau waarop Key H dan weer moet optreden, het hoogste niveau is (altijd moet hij in de topklasse starten) en er altijd de kans bestaat dat hij dat niveau net niet haalt, hebben eigenaar en trainer doen besluiten Key H voorgoed de wei in te sturen en lekker te laten genieten van zijn oude dag. Mijn respect voor het paard en wat hij heeft betekent voor mij, maken dit een lichte beslissing. 

Bedankt Key H voor de mooie jaren.

De affaire rond de Grote Prijs der Lage Landen heeft er inmiddels toe geleid, dat mijn interesse in de Nederlandse Draf- en Rensport vrijwel verdwenen is. Ik zal mij dan ook als deelnemer in de Nederlandse Draf- en Rensport laten schrappen. Ieder mag daar van denken wat hij/zij wil.

in_de_wei
Key H geniet van een rustige oude dag, vertroeteld door Patrick de Haan.


Afstamming Key H:

    Speedy Scott 1.12,6
  Speedy Crown 1.12,8  
    Missile Toe 1.17,9
Yankee Tornado 1.14,5    
    Hickory Pride 1.14,2
  Mod Yankee 1.20,3  
    Petite Yankee
     
    Star Performer 1.16,4
  Manza Buitenzorg 1.15,4  
    Chimene Mac 1.27,8
Zamona H    
    Lamour 1.18,4
  Pomona H 1.24,5  
    Itsie Bitsie 1.27,9


De vaderlijn is die van de Amerikaanse tophengst Speedy Crown - Speedy Scott - Rodney - Peter Scott.
De moederlijn gaat via Wordly Hanover (1.25,4) en Baronesse Hollo (1.25,8) terug op de Oostenrijkse importmerrie Hollo, die van Amerikaanse oorsprong is. Uit deze moederlijn zijn 8 tonwinnaars (in guldens) voortgekomen: Veric Brach, Uwe, Kaballus, Jheronimus,Tyvonne Promise, Yogi Bear, Atomic Power en sinds 18 juli 2002 Key H.
Manza's grootmoeder is de goede Franse fokmerrie Kreutzer en Lamour is via zijn Franse moeder Glamour II een kleinzoon van de fameuze Franse stammoeder Sa Bourbonnaisse, waarvan ook Rocquépine en een heleboel andere Franse cracks afstammen. Er stroomt dus een uitstekende scheut Frans bloed door de aderen van Key H.


Anecdote:

Hoe Key H verkocht werd naar België
ofwel neem nooit genoegen met een half woord.

door Marien Rozing

Het gebeurde op een zaterdag, begin december. Ik kreeg 's avonds een telefoontje uit Wolvega, waarin een duidelijk geagiteerde Friese eigenaartrainer aan mij vroeg of ik die man was die dat paard naar België had verkocht. Ik was mij van geen kwaad bewust en dus vroeg ik hem over welk paard hij het had.
"Key H", was zijn antwoord en hij vervolgde met te zeggen dat er die avond in Wolvega een Belg rondliep, die bij hoog en laag beweerde dat hij Key H had gekocht en deze nu mee wilde nemen naar België. De Fries was daar nogal ontstemd over, omdat hij zelf ook bijzonder geďnteresseerd was in Key H en hem ook graag wilde kopen.
Ik verzekerde de Fries dat Key H, niet verkocht was, op dat moment lekker in zijn warme box in Groenveld stond, niet te koop zou komen en de week daarop in Wolvega aan de start zou verschijnen. Daarop werd de verbinding verbroken.

Verbaasd over dit telefoontje besloot ik te proberen de waarheid achter dit verhaal boven water te krijgen en dat leverde de volgende reconstructie op. Een sketch voor 2 Belgen en een teleurgestelde Noord-Hollandse eigenaartrainer.
De zondag voor de bewuste zaterdag werd er gekoerst op Alkmaar. Aldaar waren een 2-tal Belgische bezoekers aanwezig, die niet alleen voor het spel, maar ook voor de paarden zelf kwamen. Tenminste, dat bleek toen zij aan de bar onder de tribune een hartverwarmertje consumeerden. In hun gesprek ging het over het zoeken naar een paardje en dat kwam ter oren van een, eveneens aan de bar gezeten Noord-Hollandse eigenaartrainer, die even daarvoor zijn paard had zien teleurstellen. Dit paard, dat ik om redenen van privacy en teleurstelling maar even Jos Verstappen noem (veel talent, maar nooit aankomen), was een 4-jarige, met een record van 1.21 en nog wat en een gewonnen bedrag van 1325 gld. De eigenaartrainer rook zijn kans, mengde zich in het gesprek en meldde dat, als de heren geďnteresseerd waren, hij zijn paard wel wilde verkopen. De Belgen waren wel geďnteresseerd, immers dan was hun reis misschien toch niet voor niets geweest. Over welk paard gaat het eigenlijk, vroegen zij de eigenaartrainer. Deze gaf daarop ten antwoord, "Zesde koers, paard 5." Of de heren uit België het niet goed verstaan hadden, of dat de eigenaartrainer het verkeerd zei, is niet duidelijk. In elk geval werd door de Belgen direct in het programmaboekje gekeken bij: "Koers 5, paard 6" En daar zagen zij staan "Key H"
Dat zag er veelbelovend uit dachten de heren uit België en zij boden een bedrag, waarvan de eigenaartrainer direct rechtop ging zitten. Na nog even doorpraten werden de heren het eens. Voor 2300 gld. werd Jos Verstappen verkocht aan de Belgen, die echter in de veronderstelling waren dat zij voor dat bedrag Key H hadden gekocht.
Er werd afgesproken dat de overdracht van het paard de volgende week op Wolvega zou plaatsvinden, waarna het paard met Aonne de Wrede mee terug zou gaan naar België.
De Belgen hadden het programmaboekje goed bestudeerd en gezien dat Key H bij Patrick de Haan in training stond, en dus melden zij zich op die bewuste zaterdagavond bij de boxen van Patrick om "hun" paard te claimen.
Patrick, die natuurlijk nergens van wist, kon de heren er met moeite van overtuigen dat van verkoop van Key H geen sprake was, waarna de Belgen teleurgesteld vertrokken. Of zij later Jos Verstappen nog hebben meegenomen weet ik niet.

Ik heb natuurlijk erg moeten lachen om deze anekdote die maar weer eens laat zien dat je aan een half woord niet genoeg hebt.
Key heeft een week later op Wolvega, met gastrijder Tom Kooyman, een puike 3e plaats, in een nieuw persoonlijk record gelopen en hij klopte daarbij heel goede paarden. Ik weet niet of de heren uit België er ook waren die avond, maar zo ja, dan zullen zij wel gedacht hebben, "als het toch echt Key H geweest was!!"

Heemskerk, december 2000